
אנחנו נמצאים בצומת דרכים, צומת בה עלינו כבעלי עסקים להחליט לאיזה כיוון אנחנו פונים.
כיוון אחד לוקח אותנו בדהרה ובראייה צרה שבוחנת את התוצאות רק על פי מאזן הרבעון הבא, על ידי שימוש לא מושכל במשאבים ועם השקעות קצרות טווח.
הכיוון השני לוקח אותנו להתנהלות רחבה ומקיימת יותר, עם ראייה עתידית אשר בוחנת השקעות לטווח ארוך מתוך הבנה עמוקה שרק אם נבין את ההשלכות של העסק שלנו והשפעתו על הסביבה, החברה והעובדים בה נוכל באמת לפרוח ולהצליח בגדול.

Greenwash?
בשנים האחרונות אנחנו עדים להשקעות גדולות של ממשלות וחברות גדולות בתחומי הסביבה- מים, אויר, מיחזור ואנרגיה חלופית. בעשור האחרון עלו ההשקעות השנתיות בטכנולוגית ירוקות מ- 60 מיליארד דולר ב- 2004 ל- 310 מיליארד דולר ב- 2014 ( (Bloomberg new energy finance. מדובר בעליה של 520%. זהו לא טרנד חולף זוהי מציאות, כבר אין עוררין לגבי השפעת האדם על ביתו. התחממות גלובלית היא עובדה שכבר אין לגביה שום ויכוח וההוכחה לכך נראתה בועידת האקלים האחרונה בפריז. מקורות המים, האויר והאדמה שלנו מזדהמים וישנה התעוררות הולכת וגדלה בעולם לבעיה.
קחו את עצמכם 20-10 שנים אחורה- רוב האנשים לא שמעו על התחממות גלובלית, טביעת רגל אקולוגית, או אפילו על קומפוסט. כיום יש בארץ המון חוות אקולוגיות, גינות קהילתיות, פרמקלצ'ר, צימרים אקולוגים, מזון אורגני, מוצרים מתכלים. בקיצור, העולם הולך לשם וכדאי שנבין את זה כמה שיותר מהר, greenwash זה לא!!
ירוק=כסף- השקעה עם החזר-
ירוק זה צבע יפה אבל אם הוא לא שווה כסף הוא חסר טעם, זה השיעור הראשון שצריך להבין בעיסוק בקיימות. היום, הירוק הוא כבר לא רק צבע יפה. טכנולוגיות "ירוקות" או פתרונות להתייעלות אנרגטית מחזירים את השקעתם יותר מהר מבעבר. בארצנו הקטנטונת, קשה להסתכל שנים קדימה, אין יציבות פוליטית, אין בטחון ואולי פשוט גדלנו ככה עם יצר הישרדות מיידית ולכן אנשים רבים חוששים מלעשות השקעות שאין בהן החזר מהיר. יחד עם זאת, דבר אחד ברור, עלויות המשאבים רק ילכו ויעלו עם השנים- דלקים, אנרגיה, מים, פינוי פסולת ואריזות. כל אלה ממשיכים להתדלדל או להזדהם ולכן ברורות לגמרי ההשקעות ותקציבי העתק שמוקצים על ידי חברות וממשלות בפיתוח של טכנולוגיות בנות קיימא. על פי ארגון האנרגיה האמריקאי תחזית עלויות הדלקים המאובנים (גז, נפט, פחם) יעלו בממוצע פי 2-3 במהלך ה- 20 השנים הקרובות.
מחזור- מגמה עולמית של שינוי– קחו לדוגמה מוצר בסיסי כמו ברזל לפני לא מעט שנים לא מחזרו ברזל, היום יש מאות שמתפרנסים מזה. היום חובה למחזר פסולת בניין- עד פני כמה שנים פשוט זרקו אותם בצד הדרך. חוק האריזות שנכנס לתוקף. יותר ויותר מועצות מכניסות מערכי הפרדה ומחזור. הפסולת שווה כסף- אם זה בגלל מחזורה ואם בגלל הבעיה הסביבתית שהיא מייצרת. דוגמה טובה לכך היא הסינית Zhang Yin – האישה העשירה ביותר בעולם שעשתה את הונה בכוחות עצמה, הון עצמי של 4.6 מיליארד דולר ממחזור נייר.
אכיפה הולכת ומתגברת– בשנים האחרונות יצא הרגולטור בסדרה של חוקים מחמירים עם מפעלים מזהמים לדוגמה: חוק אויר נקי, חוק התאגידים, חוק מחזור אריזות. המעבר הזה למדיניות המזהם משלם חושפת את בעלי העסקים לקנסות הולכים וגוברים ולעיתים אף לשלילת רישיון עסק. תופעה זו לא מותירה הרבה ברירות- אין יותר אפשרות לעסקים להתעלם מאחריותם לטפל בתוצרים ובפליטות שלהם בצורה אחראית.
סביבת עבודה בריאה יותר- 90% מהזמן אנחנו נמצאים בתוך מבנים. במרבית המקרים איכות האויר התוך מבנית גרועה במאות אחוזים מזו שמחוץ למבנה. תופעה זו נגרמת בעיקר בגלל חוסר בהחלפת אויר, חוסר איזון ביולוגי בין חיידקים מזיקים ועובשים אל מול חיידקים טובים, תאורה בעייתית ועוד.. לכן אין זה פלא כי ב- 30% מבנייני המשרדים החדשים בישראל מתלוננים העובדים על תסמיני הבניין החולה Sick Building Syndrom- (המוסד לבטיחות ולגהות 2007).
תופעות אלה משפיעות ישירות על תפוקת עובדים ובריאותם. השקעות לשיפור איכות סביבת העבודה תשפר את תדמית החברה בעייני עובדיה, ותתן לך כמנהל ערך גבוה יותר מעובדיך עקב ירידה בימי מחלה ושיפור הביצועים שלהם.
מיתוג ירוק- ישנה מגמה עולמית של מיתוג והוספת תוויות על מוצרים על פי קריטריונים סביבתיים- דירוג אנרגטי, אורגני ובמדינות רבות בעולם אפילו מופיע חישוב טביעת הרגל הפחמנית של המוצר. השוק העולמי ובייחוד השוק האירופי מעדיף מוצרים עם טביעת רגל נמוכה.
אחריות תאגידית- אנחנו נמצאים בעידן שבו הכול חשוף בפני הקהל הרחב- ידע עובר במהירות, ואם מידע הגיע לאדם אחד הוא מיד מופץ ברשתות לכל העולם. זוהי אחת הסיבות שבגללן חברות רבות החליטו לחשוף ולהבליט את עשייתן החברתית-סביבתית. מרבית החברות הגדולות הישראל משקיעות משאבים באחריות תאגידית- כתיבת דו"חות ארוכים ובפרסומם לקהל הרחב. למה? בשביל לשפר את תדמיתן בפני הקהל הרחב הלוא הוא קהל לקוחותיהם. כך נוצר מצב שאפילו חברות בתעשיות מזהמות ביותר מצליחות לשמור על תדמית חיובית בגלל השקעות רבות לעמידה בתקנים ועשייה סביבתית חברתית כגון תמיכה בחינוך ובאוכלוסיות חלשות.
הרווח שבעסק ירוק-
עסק שלוקח אחריות ומטפל בצורה מושכלת ורחבה במשאבים שלו מרוויח:
–ירידה בעלויות תפעול- חסכון במים, התייעלות אנרגטית, וחסכון בכסף
–עמידה בתקנים– לטיפול במים, אויר, ופסולת מונעת קנסות הולכים ומחמירים
–מיחזור– במקרים רבים חשיבה יצירתית יכולה להפוך פסולת למשאב
–להרוויח יותר מהעובדים שלך- פחות ימי מחלה, הספק טוב יותר לעובדיך, גיוס העובדים לטובתך
–מיתוג ירוק- למוצר שלך יגרום להעדפתו על ידי קהלים רבים
–אחריות סביבתית, חברתית- שיפור תדמיתי של החברה כלפי לקוחותיה
–הפחתת טביעת הרגל הפחמנית– לעיתים יש לה ערך כלכלי כדוגמת מענקים או קיזוז פחמני (המומחים טוענים שבעתיד יהיה לכך ערך כלכלי גבוה)
עסקים שחושבים ירוק מצליחים הרבה יותר בטווח הארוך. כל מפעל או משרד יכול להתייעל אנרגטית ולהפוך את סביבת העבודה בו לבריאה יותר וחסכונית יותר. מקווה שכולנו נשכיל לבחור בדרך מקיימת יותר בניהול העסק שלנו, למען הישרדותו לאורך זמן, למען עובדינו ולמען הדורות הבאים.