החורף הישראלי אינו עתיר גשמים אך בכל חורף אנחנו עדים לסופות גשמים חזקות אשר ממטירות בשעות ספורות כמויות מים רבות.
תופעה זו רק הולכת ומתחזקת עם מזג האוויר הלא צפוי וההתחממות הגלובלית.
מדי שנה אנחנו שומעים על מקרים בהם הוצפו רחובות שלמים וגרמו לנזקקים ולעלויות אדירות. תופעה זו שכיחה בעיקר באזורים עירוניים ובייחוד בערים בהם תשתיות הצנרת ישנות ועמוסות מדי.
תופעת העיור בשילוב של תכנון לקוי גרמה לכך שבאזורים רבים בעולם, מרוב בטון ואספלט אין יכולת למים הניגרים לחלחל לתת הקרקע ולהעשיר את מי התהום.
למה זה חשוב בכלל להעשיר את מי התהום ולמלא את האקוויפר?
אקוויפר החוף הוא מאגר המים הגדול בישראל.
מרבית המים כבר אינם ראויים לשתייה בגלל זיהום והמלחות קרקע.
העשרת מי תהום תסייע לשקם את אקוויפר החוף ולדחוק את הפן הביני (האזור בתת הקרקע בו מי מלח מהים נשענים על מי האקוויפר) בחזרה לכיוון הים וכך לשקם הרבה מבארות מי השתייה שנסגרו.
אבל יש לנו היום מפעלי התפלת מים, למה צריך בכלל את מי התהום?
ראשית, לא ניתן להתבסס רק על מתקני ההתפלה, הן בגלל הכמויות שהן מפיקות והן מבחינה ביטחונית וחוסן. מעבר לכך, עלויות הפקת מי שתייה באמצעות התפלת מי ים גבוהות במאות אחוזים מהפקת מי שתייה ממי תהום, מבזבזות אנרגיה, פחות טוב לסביבה ואין הוכחה כי שימוש ארוך טווח בהתפלה הוא פתרון בריא וטוב לאורך שנים.
מעבר לבעיה הסביבתית של תופעה זו ישנה גם בעיית ההצפות אשר מטרידה עיריות רבות בישראל.
סיבות אלה הביאו רשויות רבות בישראל, את רשות המים, את קק"ל ואת מנגנוני הבניה הירוקה להתייחס ברצינות לנושא וכיום בתקן לבניה ירוקה ובעיריות רבות מחויב כל פרויקט בניה להתייחס לניהול מי הנגר העילי במגרש שלו. ולתת פתרונות חלחול של מי הנגר העילי לעבר מי התהום.
בעיריות בהן מערכת הניקוז עמוסה ובעיריות בהם קיימים קידוחי מי שתייה רבים דרישות ניהול מי הנגר מחמירות אף יותר.
בשנים האחרונות גורמים רבים בתחום הבניה כגון: יזמים, קבלנים ואדריכלים עדים לדרישות מחמירות חדשות בתחום הבניה הירוקה. אחת הדרישות היא מתן פתרונות לחלחול והשהייה של מי הנגר בתחומי המגרש. במקרים רבים דרישות אלה מתקבלות במורת רוח בגלל הבירוקרטיה והעלויות אך חשוב להבין שלדרישות אלה יש ערך רב לסביבה, למבנה ולדייריו ויכול להביא גם לחסכון כלכלי.
הנה כמה דוגמאות:1. ניהול של מחצית מהנגר העילי במגרש תביא ישירות לחסכון בעלויות צנרת הניקוז.
- פתרון "הגג הסופג" הוא טכנולוגיה אשר משהה ומאדה את הנגר שמצטבר על הגג. מעבר לכך, לפתרון זה יש ערכים נוספים כגון שיפור הבידוד של גג (האזור בו קרינת השמש מקסימלית), שמירה על הגג מנזקי השמש והזמן.
לסיכום, למה צריך לנהל נגר עילי?
- כי מרוב בטון ואספלט מים לא חודרים ומעשירים את מי תהום
- כי בגלל זה מי ים חודרים יותר עמוק לשטחי האקוויפר וממליחים אותו
- כי בגלל זה יש ירידה בקידוחי הפקה מי שתייה באקוויפר החוף
- כדי להפחית נזקי הצפות
- כדי להוריד עומס ממערכת הניקוז העירונית העמוסה
- כדי להפחית עלויות צנרת ניקוז